Marc ontmoet: Emma, Ellen & Nathalie

Marc ontmoet: Emma, Ellen & Nathalie

marc ontmoet

De Wijk De Wereld gaat in 2021 de wijk Vinkhuizen in. Hoe dat er precies uit gaat zien, dat weten we nog niet, zoals de toekomst voor zovelen momenteel onzeker is. Corona heeft een enorme impact op de levens van iedereen. En juist daar zie je de meerwaarde van de wijk: daar kijken bewoners sowieso al naar elkaar om en in tijden van crisis nog een beetje extra. Overal zijn mensen bezig om de zorgen van anderen wat te verlichten. Marc Knip is de komende tijd in Vinkhuizen om een aantal van hen te portretteren.

Emma Bel: “We krijgen hier allemaal heel veel energie van”


Ze zijn alle drie vrijwilliger in de kiosk in het Diamantpark, hebben hun roots stevig in Vinkhuizen en nu hebben Emma Bel, Ellen Vos en Nathalie Hielkema de handen ineengeslagen voor de Hart onder de Riem-actie. Idee is om elkaar in deze lastige tijden een klein geschenk te geven – een zelfgemaakt hartje – en zo iemand anders uit Vinkhuizen met iets kleins opfleuren. De actie is net zes weken oud, maar half Vinkhuizen lijkt al betrokken. Hoog tijd om eens met de drie vrouwen te praten.

Waar komt het idee voor de actie vandaan?

Ellen: “Het is altijd belangrijk om naar elkaar om te zien, maar in tijden van corona meer dan ooit. Zo ontstond het idee om elkaar letterlijk een hart onder de riem te steken, een hart dat je maakt vanuit je eigen passie. Dus ben je timmerman, dan maak je een houten hart, zit jij bij de haakclub dan haak je er één.”
Emma: “Ik doe al jaren heel veel werk in de wijk en ben inmiddels cultuurcoach Vinkhuizen. Dus ik heb heel veel contacten. Dus toen Ellen met dit idee kwam spraken we af dat ik het contact met de instanties zou doen en Ellen die met de bewoners. We hebben een flyer gemaakt, contact met het WIJ-team gelegd en zijn door de wijk gaan wandelen. En zo ging het balletje rollen.”

Het lijkt een groot succes.

Emma: “Ja, eigenlijk alle instanties die ik aanschreef, doen mee. Cosis Hout, Cosis Met Zorg Gemaakt, Ilmarinen, Stadskerk, WIJ is bezig, Gea’s Weggeefwinkel is actief, de hobbydoeclub van ’t Vinkhuys, WOV en Buurtpreventieteam, haakclub De Wende is aan het werk, een naaiclub en een hoop bewoners van de wijk.”

Ellen: “Veel mensen willen graag wat doen, maar weten soms niet hoe en waar te beginnen. Als je ze dan iets aanreikt, springen ze er bovenop. Heel leuk. Zo ontstaan heel veel verbindingen en dat was precies het idee achter de actie.”

Nathalie: “Ik vond het gelijke en schattige actie. Het stelt allemaal niet superveel voor, maar het is lief en mooi. Emma vroeg aan mij of we iets met het Buurtpreventieteam konden doen, dat heb ik geregeld en toen ik hoorde dat ze de actie uit wilde breiden met het maken van happy stones, ben ik mee gaan doen. Zo draag ik mijn steentje bij haha. En ik merkte zelf hoe fijn het is als mensen zoiets doen: mijn moeder is heel erg ziek en mijn kapperszaak is al een hele tijd gesloten, en op een dag zijn er bij mij ook koekjes bezorgd door Emma en Ellen. Ik heb het pakje vier dagen onuitgepakt laten staan om ervan te genieten en merkte gelijk hoe veel zoiets kleins kan betekenen.”

En nu?

Emma: “Een aantal hartjes leidt een eigen leven. Kinderen maken ze op school en nemen ze mee naar huis om aan iemand te geven die ze lief vinden. Maar ook heel veel mensen brengen de hartjes hier naar de Metaallaan. Dus organiseren we op vrijdagmiddag 12 maart een grote hartjes-uitdeelactie bij de kiosk. We doen met mensen van WIJ Vinkhuizen, de Stadskerk, De Wijk De Wereld en een groep vrijwilligers. Dan verstoppen we ook de happy stones in het Diamantpark. Kinderen die er een vinden kunnen die bij ons inleveren en krijgen daar iets lekkers voor terug. En zo brengen we meteen de kiosk ook weer onder de aandacht van de wijk. We zouden natuurlijk veel meer dingen kunnen verzinnen, maar door corona kan dat allemaal nog even niet. Toch hebben we op deze manier al heel veel mensen met elkaar in contact gebracht. We krijgen er allemaal heel veel energie van.”

Dit artikel hoort bij het project:

DWDW Vinkhuizen

De Wijk De Wereld trekt ieder jaar met een wijk de Stadsschouwburg in, maar organiseerde dit jaar een bijzondere voorstellingsweek in Vinkhuizen! Maandag 5 t/m zaterdag 10 juli waren we elke dag op verschillende plekken in Vinkhuizen te vinden, met muziek, theater, poëzie, dans, kunst, film, eten en nog veel meer.

Verder lezen
DWDW Vinkhuizen
Vinkhuizen

Meer in deze categorie marc ontmoet

Nieuwsoverzicht