De wijk de wereld

Thuis in de
Stadsschouwburg
10 t/m 13 juni 2020

De Wijk De Wereld wint Groninger Cultuurprijs voor amateurkunst
De Wijk De Wereld wint Groninger Cultuurprijs voor amateurkunst - 11 november

Wat zijn we trots! De Wijk De Wereld heeft de Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst gewonnen!

“De manier waarop ze alle wijkbewoners samen brengen en mensen naar het theater krijgen die er wellicht anders niet zouden komen is bewonderenswaardig. Waren er maar meer initiatieven die op die manier saamhorigheid aanmoedigen en talent aanmoedigen.” aldus de jury.

Ook een van onze vaste makers, Mohamed Yusuf Boss, viel in de prijzen. Als winnaar van de Groninger Talentprijs, is hij voor de jury een artiest die een huis voor verhalen creëert, met als toegevoegde waarde dat hij zijn persoonlijke verhaal meeneemt.”

Gelukkig hebben we de foto's nog!
Gelukkig hebben we de foto's nog! - 20 juni

We kijken terug op een fantastische week in de Stadsschouwburg: de 2e editie van De Wijk De Wereld: Korrewegwijk en De Hoogte. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Bekijk ze hier!

Met dank aan Reyer Boxem.

De Wijk De Wereld is uitverkocht!
De Wijk De Wereld is uitverkocht! - 12 juni

Jammer voor de mensen die graag nog wilden gaan, maar De Wijk De Wereld 2019 is volledig uitverkocht!

Albert ontmoet... Carlijn!
Albert ontmoet... Carlijn! - 1 juni

Albert ontmoet… Carlijn!

Videomaker én wijkbewoner Albert Hidding ontmoet in aanloop naar de voorstelling in de Stadsschouwburg deelnemers van De Wijk De Wereld. Wat is hun verhaal? Waarom wonen ze graag in de wijk? En waarom doen ze mee aan De Wijk De Wereld? Carlijn neemt Albert mee voor een wandeling langs het Van Starkenborghkanaal.

Bekijk hier de video!

Karin Noeken te gast bij Glasnost
Karin Noeken te gast bij Glasnost - 30 mei

Onze artistiek leider Karin Noeken was deze week bij Glasnost op bezoek.

Een uur lang sprak ze over het rode nest waar ze uit voortkomt, over de eerste keer dat ze in aanraking kwam met theater, over Vrouw Holland maar natuurlijk ook over De Wijk De Wereld!

Nieuwsgierig? Luister het hier terug!

Otmoet de makers van DWDW
Otmoet de makers van DWDW - 29 mei

Ontmoet de theatermakers van DWDW!

De komende tijd volgen we de makers tijdens hun voorbereidingen op de voorstelling in de Stadsschouwburg (13 t/m 15 juni). Bekijk hier alvast de video’s van Mohammed, Lotte en Philipp.
Ontmoet theatermaker Rosa da Silva
Ontmoet theatermaker ZUHAUSE
Ontmoet theatermaker Mohammed Yusuf Boss
Ontmoet theatermaker Lotte Lohrengel
Ontmoet theatermaker Philipp Cahrpit

3 vragen aan Rosa
3 vragen aan Rosa - 20 mei

Voor de eerste editie van de wijk de wereld maakte Rosa samen met multi- instrumentalist Remko Wind een liedjesprogramma met een hoofdrol voor twee Syrische meiden: Rasha en Rouba. Maar hoe is het om theater te maken met ‘gewone mensen’? Lees hier het antwoord van Rosa op deze en andere vragen!

Albert ontmoet... Lies en Lucas!
Albert ontmoet... Lies en Lucas! - 14 mei

Videomaker én wijkbewoner Albert Hidding ontmoet in aanloop naar de voorstelling in de Stadsschouwburg deelnemers van De Wijk De Wereld. Wat is hun verhaal? Waarom wonen ze graag in de wijk? En waarom doen ze mee aan De Wijk De Wereld? Lies en Lucas nemen Albert mee van de Billitonstraat tot het Noorderplantsoen. En tussendoor halen ze een ijsje bij Cafetaria Koning.

Bekijk hier de video!

Het nieuwe wijklied!
Het nieuwe wijklied! - 12 mei

Vol trots presenteren wij hierbij het enige echte DWDW lied. Bekijk em hier! Dit is hét lied over de wijken waar we al maanden aan het werk zijn en waar we zo veel bijzondere mensen hebben ontmoet: de Korrewegwijk en De Hoogte. Tekst: Frank Den Hollander, compositie: Remko Wind, zang: Rosa da Silva, met in de hoofdrol deelnemers van De Wijk De Wereld en overige bewoners uit de wijk. Video gemaakt door Lex Vesseur en Jelmer Buitenga.

Dit zijn de nieuwe gezichten van DWDW!
Dit zijn de nieuwe gezichten van DWDW! - 6 mei

Heb je ze al gezien, de nieuwe gezichten van De Wijk De Wereld? Tjomme, Annaliesa, Johann en Sarah werden door fotograaf Reyer Boxem gefotografeerd in de wijk. De komende weken schitteren ze op onze affiches en flyers en kun je ze overal in de stad tegenkomen!

Voorbereidingen videoclip wijklied in volle gang
Voorbereidingen videoclip wijklied in volle gang - 23 april

Waren jullie al op de hoogte van het feit dat er een echt wijklied komt? Een lied geschreven door Frank den Hollander, over De Hoogte en de Korrewegwijk. Remko Wind maakte de compositie. Vorige week vonden de opnames voor de videoclip plaats in de wijk met deelnemers van De Wijk De Wereld, en afgelopen vrijdag is het lied opgenomen in de studio (gezongen door Rosa da Silva). Houd deze website en onze socials in de gaten voor het resultaat!
En bekijk hier de videoclip van het wijklied van vorig jaar.

Gratis voorstelling in Molukkenpark
Gratis voorstelling in Molukkenpark - 17 april

Wat voor verhalen leven er eigenlijk in de wijk? Leerlingen van Noorderpoort artiest gingen deze week op zoek naar de persoonlijke verhalen van bewoners. Het resultaat – korte voorstellingen in een rondwandeling door het Molukkenpark – is morgen om 14.00 uur te zien. Kom vooral langs! (13.45 verzamelen op het terras van Hamrikheem)

OOG tv kwam vandaag langs en maakte deze mooie reportage.

Luister naar DWDW podcast
Luister naar DWDW podcast - 17 april

Luister nu naar aflevering 3 van onze podcast!

Luister naar het openhartige gesprek dat Jantien voerde met Anton in het Odensehuis. Het Odensehuis is een inloophuis voor mensen met lichte dementie en hun naasten. Anton kwam hier graag en vaak met zijn vrouw Rica. Zij leed aan parkinson en alzheimer.

Open dansworkshop
Open dansworkshop - 27 maart

DANSERS OPGELET! 🕺
27 maart organiseren wij een open dansworkshop voor iedereen uit de Korrewegwijk en De Hoogte. Voor iedereen die gek is op dansen én voor iedereen die er stiekem wel eens van droomt om te dansen maar niet durft. Het gaat er in deze workshop niet om dat je goed kunt dansen. Het lijkt ons gewoon heel erg leuk: met veel wijkbewoners, jong en oud, de voetjes van de vloer! Dus kom jij naar de dansworkshop en heb je nog een zoon, dochter, broer, zus, buurjongen, buurmeisje of ken jij iemand die dit ook leuk lijkt? Kom dan vooral met zijn allen!

Deze dansworkshop wordt gegeven door onze choreograaf en danser Mohamed Yusuf Boss samen met zijn dansgezelschap X_YUSUF_BOSS.  27 maart > 19:30 uur > Noorderbuitensingel 11

Luister naar DWDW podcast
Luister naar DWDW podcast - 15 maart

Luister nu naar aflevering 2 van onze podcast!

In aflevering 2 spreekt Jantien de bevlogen imker Isabelle.
In De Hoogte ligt een openbare tuin met bijzondere bomen en bloemen. Die tuin had er niet zo mooi bijgelegen zonder Isabelle…

De Wijk De Wereld viert de lente
De Wijk De Wereld viert de lente - 12 maart

Ontmoet de makers van DWDW
Het is bijna zover: de lente komt eraan! Dat moment grijpen we graag aan om ons te laten zien in de wijk en onze makers aan je voor te stellen. Op donderdagavond 21 maart organiseren we daarom een verrassende wandeling door De Hoogte waarbij je onderweg korte optredens ziet van de makers van De Wijk De Wereld. Kijk naar een dansperformance van Mohammed Yusuf Boss, luister naar de verhalen van ZUHAUSE bij cafetaria de Koning, drink koffie bij Lotte Lohrengel, geniet van de prachtige stem van Rosa Da Silva begeleid door Remko Wind en de muziek van Babaddaar.

Woon je in de Korrewegwijk of De Hoogte en wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je dan aan via deze link (capaciteit is beperkt).
We starten om 19:30 uur bij CCG, alwaar je in groepen wordt verdeeld en samen met een gids op pad gaat door de wijk. We eindigen allemaal weer rond 21.30 bij het startpunt voor een laatste optreden.

De Wijk De Wereld zoekt instrumenten (met spelers)!
De Wijk De Wereld zoekt instrumenten (met spelers)! - 7 maart

Woon je in de Korrewegbuurt of De Hoogte en bespeel je een instrument? Dan zijn we op zoek naar jou! Voor De Wijk De Wereld willen we een wijkorkest samenstellen, onder leiding van muzikant en componist Remko Wind. Woensdag 6 maart hadden hele geslaagde eerste jamsessie. We zijn nu vooral nog op zoek naar gitaristen, bassisten en blazers. Het wijkorkest zal de komende maanden repeteren en uiteindelijk optreden tijdens de voorstellingen op 13, 14 en 15 juni in de Stadsschouwburg.

Geïnteresseerd? Aanmelden kan via info@dewijkdewereld.nl (graag vermelden welk instrument je bespeelt)

Luister naar DWDW podcast
Luister naar DWDW podcast - 15 februari

We hebben een eigen podcast-kanaal! Luister nu naar ‘Janna’, de eerste aflevering van ons podcast-kanaal ‘Het kwartiertje’. In ‘Het kwartiertje’ haalt dramaturge Jantien Kurpershoek verhalen op uit de wijk. Janna is de weduwe van de bekende Groningse schrijver en dichter Gerrit Krol.

Beluister hier de podcast!

Magazine De Wijk De Wereld
Magazine De Wijk De Wereld - 11 februari

We hebben ons eigen magazine! Op 11 februari werd het eerste exemplaar uitgereikt aan Paul de Rook in de Stadsschouwburg. Het magazine geeft een mooie impressie van de eerste editie van De Wijk De Wereld.

Klik hier om het magazine te lezen.

2e bijeenkomst op 20 februari!
2e bijeenkomst op 20 februari! - 29 januari 2019

De eerste bijeenkomst van De Wijk De Wereld was een groot succes, dus tijd om de tweede bijeenkomst te plannen. De tijd en datum zijn al bekend, namelijk woensdagavond 20 februari om 19:30 uur in het Cortinghhuis.

Ontmoet De Wijk De Wereld op 23 januari!
Ontmoet De Wijk De Wereld op 23 januari! - 17 december 2018

De Wijk De Wereld is in de Korrewegwijk en De Hoogte!

Woon jij in de wijk? Dan willen we je graag ontmoeten! Je hoeft helemaal geen ervaring te hebben in het theater. We zoeken mensen die van muziek, toneel en dans houden, maar ook bewoners die graag koken, schrijven, vertellen, bouwen, verzinnen, fotograferen, kletsen, dromen, klussen, verzamelen, mooie verhalen bewaren, of… waar wij nog niet opgekomen zijn.
Kom je langs?

We willen je uitnodigen om kennis te maken op woensdagavond 23 januari om 19.30 uur, in het Floreshuis aan de Floresstraat 19.

Heb je vragen of wil je je aanmelden?
Stuur dan een mailtje naar jantien@dewijkdewereld.nl