Yvon en Marc ontmoeten: Ingrid Blink

Yvon en Marc ontmoeten: Ingrid Blink

nieuws

De Wijk De Wereld doet in 2023 Lewenborg aan. De Groningse wijk met de herkenbare scheepstermen in de straatnamen, sneed vijftig jaar geleden de Stadsweg naar de Eems in tweeën. Lewenborg moest afrekenen met de saaie naoorlogse woonwijken. Het resultaat: een ruime, groene wijk met gevarieerde architectuur en dito bewoners. Er is een eigen voetbalclub, FC Lewenborg, er ligt 6 hectare fraaie stadsnatuur van de beroemde tuinarchitect Le Roy en in het hart van de wijk staat Het Dok; het grootste buurthuis van Noord-Nederland. En zoals in elke grote stadswijk gebeurt er natuurlijk van álles. 

Journalist Yvon van Apeldoorn en fotograaf Marc Knip duiken Lewenborg in, op zoek naar mensen en clubjes die de buurt leuker, liever en leefbaarder maken.

… INGRID BLINK, drijvende kracht achter de Buurtcamping in Lewenborg

Deze zomer vindt in Lewenborg voor de vierde keer de Buurtcamping plaats, op het scoutingeiland van de Jutters en het terrein van kinderboerderij Boegbeeld. Een laagdrempelige thuisblijfvakantie in de eigen wijk, waar iedereen, van jong tot oud, welkom is om te komen kamperen en buurtgenoten te leren kennen in een ongedwongen setting. De coördinatie van dit bijzondere kampeerweekend ligt ook dit jaar weer in handen van een groep enthousiaste wijkbewoners, onder wie Ingrid Blink.

“In 2018 werd de Buurtcamping voor het eerst georganiseerd in Lewenborg, op initiatief van Hannah; ik kende haar van het schoolplein, haar dochtertje zat bij mijn zoontje in de klas. Ik bood aan om te helpen, het werd een fantastische ervaring. Het jaar daarop had ze geen tijd en vroeg ze of ik de coördinatie wilde overnemen. ‘Ja hoor, zei ik, dat kan ik vast wel.’ Het probleem met mij is dat ik alles altijd veel te leuk vind. Het is me nog vies tegengevallen, trouwens, ik had me niet gerealiseerd dat er zó veel geregeld moest worden. Maar ik heb heel veel geleerd.”

Sociaal betrokken

“Ik ben heel actief in de wijk, dat is min of meer toevallig zo gekomen. Ik werkte bij Defensie, als soldaat bij de Landmacht en volgde van daaruit een opleiding tot jeugdzorgmedewerker. Toen overleed mijn moeder en veranderde alles. Ik heb nog wel, op een niveau lager, mijn studie afgemaakt, daarna belandde ik in een dip. In die tijd kreeg ik ook nog een blessure waardoor ik moest stoppen met mijn baan bij Defensie. Eigenlijk was dat een geluk bij een ongeluk, want het gaf me de tijd om weer op te krabbelen. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen, ondermeer bij Kansrijk Oost, een buddyproject om armoede tegen te gaan in Lewenborg en Beijum. Inmiddels werk ik als zzp’er in het sociale domein en ben ik betrokken bij allerlei projecten in Lewenborg, zoals Burendag en de Verlengde Schooldag. En als vrijwilliger bij de Buurtcamping, dus. Dat vind ik misschien wel het allerleukste.”

“Mensen die elkaar normaal niet zouden groeten op straat, staan ineens samen af te wassen.”

 

“De Buurtcamping is een landelijk initiatief. Het idee is om wijkbewoners elkaar op een ontspannen manier te laten ontmoeten, in een compleet andere context. Mensen die weinig geld hebben kunnen kamperen tegen een gereduceerd tarief. Er wonen best veel gezinnen in de wijk die om financiële of andere redenen nooit op vakantie gaan, daar doe ik het voor. Om ze ook eens uit de dagelijkse sleur te halen en een onvergetelijk weekend te bezorgen.

We kregen een heel mooi compliment van de landelijke organisatie: van alle Buurtcampings in Nederland hebben wij de meest gevarieerde groep, qua leeftijden en nationaliteiten.”

Vrijwilligers

“De Buurtcamping draait helemaal op vrijwilligers, die verschillende taken op zich nemen: van de PR en de programmering tot het opzetten van de tenten en de catering. Ik hoef inmiddels niet meer hard te zoeken naar mensen; iedereen die er een keer is geweest helpt het jaar daarna graag weer mee en neemt dan vaak ook nog vrienden mee.
Er gebeuren hele mooie dingen. Het eerste jaar kwam er een Chinees gezin kamperen, met hun zoon van veertien, een heel introverte jongen, die fanatiek ging meehelpen. Het jaar daarna werd hij officieel vrijwilliger, en vorig jaar zat hij in de kopgroep en nam hij samen met iemand anders het terreinbeheer voor zijn rekening. Je ziet hem per jaar groeien!

We hebben ook een eigen mascotte; een wat oudere wijkbewoner bleek het heel leuk te vinden om in een leeuwenpak te kruipen. Alle kinderen zijn dol op ‘Louis de leeuw’; als hij ’s avonds gaat slapen komt iedereen hem knuffelen.”

Verbinding

“Het is gewoon ontzettend leuk om mensen die elkaar normaal niet zouden groeten op straat, ineens samen te zien afwassen. Er ontstaan bijzondere vriendschappen. De Buurtcamping zorgt voor verbinding in de buurt, op meerdere manieren. We proberen bijvoorbeeld zoveel mogelijk in te kopen bij lokale winkels en bedrijven. Ik ben heel blij met mijn netwerk en met de gunfactor in de wijk. Veel ondernemers leveren iets extra’s of dragen op een andere manier hun steentje bij. En als ik grote spullen moet vervoeren, mag ik gewoon de bus van kringloopwinkel De Oude Bieb pakken.

De voorbereidingen zijn inmiddels alweer in volle gang en ik heb er zoveel zin in! Tot nu toe hebben we steeds mazzel gehad met het weer. Bij de tweede editie ging het op de laatste dag regenen, maar precies boven het kampeerterrein zat een gat in de wolken; wij hielden het droog. Toen dacht ik: daar zit mijn moeder achter.”

 

 

Dit artikel hoort bij het project:

DWDW Lewenborg

Kom op bezoek en maak kennis met Maryam, Henk, Eva, Lynn, Arjen en vele anderen. Samen met de makers van De Wijk De Wereld brengen zij hun verhalen tot leven in een voorstelling vol dans, muziek, theater, film en meer. De makers van deze editie zijn Eva van Barneveld, Gaja Caruso, Claudine Pantophlet, T A M A R (Tamar Tanasale) en Ada Daniele & Shara Maaskant (van X_YUSUF_BOSS).

Verder lezen
DWDW Lewenborg
Lewenborg

Meer in deze categorie nieuws

Nieuwsoverzicht