Ontmoet Yazan Hajnaasan

Ontmoet Yazan Hajnaasan

nieuws

De Wijk De Wereld is in Sappemeer! In aanloop naar de voorstellingen in Kielzog half november maken we kennis met een aantal bijzondere bewoners. Bennie de Boer zette ze op de foto; Tim Smid ging met ze in gesprek. In deze aflevering: Yazan Hajnaasan.

“Ik vind het vervelend om te slapen”

“Ik wil mensen helpen. Ik had op mijn 12e al een online kledingbedrijf maar dat gaf me geen voldoening. Ik wil iets voor mensen betekenen. Ik doe nu de marketing voor het Leger des Heils en Unicef. Met het project Ondernemen voor Jongeren wil ik jongeren die vroegtijdig met school zijn gestopt begeleiden om een eigen bedrijf op te zetten. Mijn streven is jaarlijks 32 nieuwe projecten op te zetten.”

16
Aan het woord is Yazan Hajnaasan. Als je zijn cv zo leest, verwacht je iemand van minstens 40 aan te treffen maar Yazan is nog maar 16 en zit in vwo 3 van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand. Ongeveer een jaar geleden stapte hij het Kielzog binnen en werd daar regisseur bij de Zaterdagmiddagshow. “Ik denk dat ik wel goed ben in leiding geven. Ik los graag conflicten op. Mensen kunnen soms denken: die jongen is nog maar 16. Waarom zou ik naar hem luisteren? Maar uiteindelijk doen ze dat toch wel. Ik denk dat ik wel verantwoordelijkheidsgevoel heb.”

Rustig aan!
Het ondernemen kreeg Yazan waarschijnlijk van zijn ouders mee. Beide ouders zijn ondernemer en ook zijn beide opa’s waren ondernemer. “Mijn ouders zeggen vaak: Yazan, doe nou maar rustig aan! Maar daar luister ik niet naar. Ook jongeren om me heen vinden vaak dat ik overdrijf. Die zijn zelf niet zo actief. Ik vind het gewoon vervelend om te slapen!”

Ondernemer
Yazan vindt het belangrijk om iets voor anderen te doen, vooral mensen die het niet al te breed hebben. “Ik laat me inspireren door het stoïcisme”, licht Yasan toe”, “dat zijn filosofen uit 300 voor Christus uit Griekenland. Die zeiden: je bent op aarde. Waarom zou je mensen dan niet helpen? Ik ben zelf niet arm, ik kom uit een welvarende familie en ik kan me slecht voorstellen hoe het is om arm te zijn. Maar ik wil mensen wel helpen waar het kan.”

Politiek
En zijn school dan? “Op school gaat het goed. Ik haal goede cijfers. Leraren zeggen vaak: je doet alles, behalve wat je moet doen. Daar trek ik me niet zoveel van aan.” Na de middelbare school wil Yasan gaan studeren. Politicologie, economie, rechten of een combinatie van die drie. “En misschien wil ik ook wel de politiek in. Bijvoorbeeld het Europees Parlement. Debatteren in het parlement, dat lijkt me wel wat.”

 

Dit artikel hoort bij het project:

DWDW Sappemeer

Sappemeer komt tot leven in de vorm van toneel, muziek, dans en alles daartussenin. Door gouwe ouwe kroegverhalen, dansende handen en een klinkend kijkje in de keuken van St. Jozef, ontmoet je jonge en oudere Sappemeerders, die zoals elk mens net een beetje ‘aans’ zijn.

Verder lezen
DWDW Sappemeer
Sappemeer

Meer in deze categorie nieuws

Nieuwsoverzicht