Ontmoet Jannes en Gea Ramaker-Hulshof

Ontmoet Jannes en Gea Ramaker-Hulshof

nieuws

De Wijk De Wereld is in Sappemeer! In aanloop naar de voorstellingen in Kielzog half november maken we kennis met een aantal bijzondere bewoners. Bennie de Boer zette ze op de foto; Tim Smid ging met ze in gesprek. In deze aflevering: Jannes en Gea.

“Niet ik, niet jij, maar wij”

“Het belangrijkste is dat mensen plezier hebben.” Dat zegt Gea Ramaker. “Het is hún dag. Wij zetten de boel neer en ruimen alles weer op, zodat zij ongestoord kunnen genieten. We zeggen hier altijd: niet ik, niet jij maar wij!” Gea (64) is een van de vrijwilligers van de buurt- en speeltuinvereniging Prinses Margrietpark die wijkcentrum ’t Spinneweb in Sappemeer exploiteert. Al bijna 20 jaar werkt ze in het wijkcentrum en zorgt ze er samen met de andere vrijwilligers voor dat de activiteiten in het wijkcentrum vlekkeloos verlopen. Verjaardagen, feestjes, een spelweek… Gea draait haar hand er niet voor om. “Ik ga niet thuiszitten, hoor!”

Paradijsje
Samen met haar man Jannes (67) woont ze al bijna 30 jaar in de Geert Veenhuizenstraat in het Prinses Margrietpark in Sappemeer. De twee leerden elkaar in de jaren zeventig kennen in discotheek De Gouden Leeuw in Zuidlaren, waar Jannes vandaan komt. Jannes: “Ik wilde haar ten dans vragen maar een andere jongen was me net voor. Dus ik zorgde de volgende week dat ik er eerder bij was.” “Het was dus niet direct liefde op het eerste gezicht”, lacht Gea. Maar sinds die dans zijn ze niet meer bij elkaar weggegaan. Inmiddels hebben ze twee kinderen en vier kleinkinderen, waar ze geregeld op passen.  Jannes klust veel in en om het huis. Zijn trots is de jacuzzi achterin de tuin. “We hebben hier een paradijsje”, zegt Jannes. “We hebben hier veel ruimte. Het is hier zo vrij dat je hier bij wijze van spreken wel in je blootje kunt zitten. Je krijgt ons hier niet meer weg!”

Barbecueën
Gea is een geboren Sappemeerster. “De mentaliteit is hier heel anders dan in Hoogezand”, vindt ze. “Veel gemoedelijker. Hier in de straat gingen we altijd eens per jaar met elkaar weg. Heel gezellig! Dan gingen we met z’n allen barbecueën. Zo zijn we met elkaar naar de Weerribben geweest en naar Ameland. Om de beurt organiseerden twee mensen uit de straat het uitje. Dat is nu niet meer zo. Een aantal oude bewoners zijn overleden. De nieuwe bewoners zijn vaak jonger en hebben het vaak druk met hun werk en hun gezin. Ik snap het wel maar ik vind het ook wel jammer. ”

Vrijwilligers
Jannes werkte bijna 50 jaar bij Enexis. Hij begon bij het toenmalig gasbedrijf AGD in Sappemeer. “Dat kun je nu eigenlijk niet meer zeggen”, lacht hij. In de tijd dat Jannes er werkte ging het bedrijf vaak over in andere handen en kreeg het steeds een andere naam. Gea werkte bijna 30 jaar in een kledingzaak en zo’n 10 jaar bij een bakkerij. Nu zijn ze beiden vrijwilliger in ’t Spinneweb. Gea als beheerder en coördinator van de verhuur en Jannes als voorzitter en secretaris in het bestuur. De laatste jaren is het steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. Veel vrijwilligers zijn 65+’ers. Jongere vrijwilligers zijn vaak niet te vinden. Veel mensen willen zich niet voor langere tijd binden. “Dat werkt niet”, vindt Gea. “Ik hoop wel dat we dit in de toekomst voort kunnen zetten.” Jaarlijks hoogtepunt in het wijkcentrum is de kinderspelweek in augustus, waar bijna 200 kinderen aan meedoen met een vossenjacht en een spooktocht. Dan is Gea van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in het wijkcentrum te vinden. Ze schenkt ranja, deelt snoep uit en weet via sponsors uit de buurt een extraatje te regelen voor de kinderen. “Als de kinderen zich vermaken ben ik ook blij!”

Tekst: Tim Smid / Foto: Bennie de Boer

Dit artikel hoort bij het project:

DWDW Sappemeer

Sappemeer komt tot leven in de vorm van toneel, muziek, dans en alles daartussenin. Door gouwe ouwe kroegverhalen, dansende handen en een klinkend kijkje in de keuken van St. Jozef, ontmoet je jonge en oudere Sappemeerders, die zoals elk mens net een beetje ‘aans’ zijn.

Verder lezen
DWDW Sappemeer
Sappemeer

Meer in deze categorie nieuws

Nieuwsoverzicht