Leonne de Jong

Leonne de Jong is geboren en opgegroeid in Groningen. Na het behalen van de Bachelor Kunsten, Cultuur en Media aan de RUG vertrok ze naar Amsterdam waar ze in 2021 is afgestudeerd als theatermaker/docent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Haar werk beweegt zich tussen theater en de werkelijkheid. Ze zoekt naar manieren om documentaire en persoonlijke bronnen van spelers te combineren met poëtische beelden, teksten en fysiek spel.

Leonne haar werk zit niet vast aan een gebouw, aan een vorm of aan een discipline. Zo maakte ze een afstudeervoorstelling op het skatepark van Zeeburgereiland in Amsterdam. Een aantal maanden hing ze rond in het park om met skaters in gesprek te gaan. Dit resulteerde in Wie Zit Valt Niet, een individuele audio ervaring op het skatepark over vallen, opstaan, angst en het moment dat je de controle loslaat en in het diepe springt.

“Binnenkijken in de wereld van mezelf en anderen. Deze ontmoetingen vormgeven. Dat is wat ik als theatermaker doe.”

Gerelateerde projecten:

DWDW Foxhol

Een aantal maanden de wijk in, theatermakers koppelen aan wijkbewoners en het resultaat een week lang laten zien in de Stadsschouwburg Groningen. Dat is al jaren de succesformule van De Wijk De Wereld. Nu komt De Wijk De Wereld naar Kielzog en wordt Kielzog het huis van Foxhol!

Verder lezen
DWDW Foxhol
Foxhol