De wijk de wereld

Thuis in de
Stadsschouwburg
10 t/m 13 juni 2020

De Wijk De Wereld 2018

Een unicum: van 7 t/m 9 juni werd de Stadsschouwburg een week lang overgenomen door bewoners van Selwerd en Paddepoel. Het afgelopen jaar hebben ze met theatermakers van De Wijk De Wereld gewerkt aan een voorstelling vol theater, dans, muziek en film. De eerste editie was een groot succes. Een week lang werd er gebouwd, gerepeteerd, gedanst, gelachen, zenuwachtig heen en weer gelopen en drie dagen lang werden de verhalen uit Selwerd Paddenpoel getoond in een uitverkocht huis. Door de hele schouwburg, van de kelder tot de zolder, werden verhalen verteld en getoond, in alle denkbare disciplines.

WAT GEBEURDE ER IN DE STADSSCHOUWBURG?
Je wordt meegenomen op een reis door de Stadsschouwburg. Ergens zingt een koor het lied dat Rooie Rinus speciaal voor de voorstelling schreef, er wordt gekookt, er zijn foto’s uit de Oude Doos en op bijzondere plekken worden scènes gespeeld, die vier theatermakers met de bewoners maakten. ZUHAUSE tovert de theaterfoyer op muzikale wijze om tot de Paddepoelbar, Karin Noeken brengt jong en oud in gesprek over hun eerste en laatste thuis, Rosa Da Silva maakt met een aantal dames van verschillende achtergronden een gezellige huiskamer van Het Kruithuis en Mohamed Yusuf Boss trekt de gordijnen open van een van de donkerste plekken van het theater.

Bekijk hier ons magazine voor een mooie impressie!

DE WIJK DE WERELD IN DE PERS
Er is veel aandacht geweest voor De Wijk De Wereld in de regionale pers, en zelfs op Radio 1:
Klik hier voor een overzicht van alle krantenartikelen
Klik hier voor een reportage op Oog tv
Klik hier voor een interview op datisgroningen.nl
Klik hier voor een kijkje achter de schermen bij RTV Noord
Klik hier voor het item op Radio 1 (blokje van 06.00-07.00 uur, en dan 52:58)
Klik hier voor de mooie recensie van de Theaterkrant

BEZOEKERSREACTIES DE WIJK DE WERELD
“De Stadsschouwburg in Groningen vind ik een prachtige plek, maar is dit statige gebouw voor iedere Groninger toegankelijk? Niet altijd, denk ik. De Stadsschouwburg is immers geen buurthuis, waar iedereen zomaar kan binnenvallen. Alhoewel? De voorstelling ‘De Wijk De Wereld’ maakt die onmogelijkheid toch mogelijk.” Ingrid de Vries (Lees hier het volledige blog)

“Ontroerende, schrijnende en kleine/grote verhalen komen samen in sfeer, klank en beeld. Dromen, rauwe werkelijkheid en alles wat er tussen zit, en je wellicht gemeenschappelijk hebt, druppelden mijn ziel binnen in prachtige harmonieën dankzij ZUHAUSE. Een ontdekkingstocht door, niet alleen de Schouwburg maar ook door, de harten en gedachten van de mensen. De mensen die samen de wijk vormen maar in de wijk de wereld vertegenwoordigen. In afkomst en diversiteit en nog zoveel meer.” Lotte-Marijn Millar

“Vanavond was ik naar de voorstelling De Wijk De Wereld. Eigenlijk kon je het geen voorstelling noemen. Het was een soort rondleiding door de Groningse wijken Selwerd en Paddepoel waarbij er steeds korte voorstellingen waren. Ik ben opgegroeid in Selwerd en voel daar niet perse trots voor. (…) Nooit had ik gedacht dat dit zo leuk zou zijn. Wat een heerlijke avond! Ik ga slapen met iets meer trots voor de wijk waar ik ‘weg’ kom.” Pien