De wijk de wereld

Thuis in de
Stadsschouwburg
10 t/m 13 juni 2020

Organisatie

Theaterwerkplaats De Wijk De Wereld is een initiatief van De Oosterpoort & Stadsschouwburg, het Noord Nederlands Toneel/Club Guy & Roni en de Wijkjury.

Het team van De Wijk De Wereld bestaat uit Karin Noeken (artistiek leider), Jantien Kurpershoek (dramaturge & research), Mirjam van der Heide & Stèfanie Feijen (marketing) en Richard de Vries Iris van Dijk (productie). Daarnaast werken o.a. de volgende makers mee aan de voorstelling die in de Stadsschouwburg te zien zal zijn: Rosa da Silva, Remko Wind, Mohamed Yusuf Boss, ZUHAUSE, Philipp Cahrpit en Lotte Lohrengel. Klik hier voor meer informatie over de makers.

Karin Noeken
Karin Noeken - artistiek leider

Karin is artistiek leider van Theater De Steeg, gaf jarenlang les bij de jeugdtheaterschool en maakt al 20 jaar deel uit van de Cabaretformatie Vrouw Holland. Ook regisseerde ze verschillende voorstellingen, zoals de kerstvoorstellingen bij het Kunstencentrum Groningen en nu bij Theater De Nieuwe Kolk.

“Ik was 11 jaar en zat op de Korrewegschool in Groningen. Met de zesde klas gingen we naar de Stadsschouwburg in Groningen om te kijken naar een jeugdvoorstelling van Lijn 10. Het licht ging uit, de spelers kwamen op, muziek klonk door de boxen, het verhaal werd verteld en ik was betoverd. Nu, jaren later, staat alles bij mij in het teken van theater. Ik houd van theater: het zet aan tot beweging, verandering in gedrag en opvattingen. Theater sluit niemand uit. Theater is kijken en luisteren naar verhalen die verteld moeten worden. Met De Wijk de Wereld gaan we die verhalen verzamelen en naar de Stadsschouwburg brengen, dé plek om die verhalen te tonen. Ik ben heel blij dat ik dat mag gaan vormgeven, en hoop dat we veel mensen gaat betoveren.”

Jantien Kurpershoek
Jantien Kurpershoek - research & dramaturgie

Jantien studeerde theaterwetenschappen en kunsteducatie. Ze liep stage bij, en raakte geïnspireerd door theatermaker Adelheid Roosen.

“Ik kijk graag naar mensen. Hoe ze elkaar groeten, hoe ze elkaar aanraken, hoe ze verlegen zijn of juist uitgelaten, en hoe ze zich verwonderen en zichzelf verbazen. Daarom ben ik graag met theater bezig. Het bijzondere aan De Wijk De Wereld is dat we niet met acteurs werken die doen alsof, maar met wijkbewoners die zich laten zien als mens. Als dramaturg is dit precies wat ik voor De Wijk De Wereld doe: meeluisteren, meekijken, vragen stellen over wat we zien en horen en hoe we daar theater van kunnen maken, om het met de rest van de stad te delen. Ik zou het mooi vinden als we in de stad via die weg wat langer bij elkaar stil kunnen staan.”

Mirjam van der Heide
Mirjam van der Heide - marketing

Mirjam heeft o.a. bij de marketingafdeling van Stadsschouwburg gewerkt en werkt nu als freelance marketeer en productiemedewerker bij De Wijk De Wereld.

“Toen ik voor het eerst over De Wijk De Wereld hoorde wist ik gelijk: hier wil ik me heel graag aan verbinden. Ik werk al tien jaar in de theaterwereld en ben dol op theater. Maar ik merk ook dat het publiek met wie ik vaak in de zaal zit geen afspiegeling is van de Groningse samenleving. En dat vind ik jammer. Ik ben heel blij dat we nu de wijk in gaan om bewoners te ontmoeten en meer mensen de magie van theater te laten ervaren. Om juist de verhalen van de bewoners te gaan verbeelden. En daar uiteindelijk een prachtige voorstelling van te maken die we aan de rest van de Stadjers gaan laten zien in het mooiste theater van Nederland: de Stadsschouwburg van Groningen.”

Richard de Vries
Richard de Vries - productie

Richard werkt o.a. voor Noorderzon en Eurosonic/Noorderslag en speelde in 2011 een brutale student in “Een Dag Uit Duizend Dromen”, een TV-serie over het leven in De Hoogte. Bij De Wijk De Wereld is hij samen met Iris verantwoordelijk voor de productie van de voorstelling in de Stadsschouwburg.

“De Wijk De Wereld is zo’n idee waar iedereen blij van wordt: de deelnemers, de bezoekers, de wijken en de schouwburg. Ik vind het een eer om te mogen samenwerken met iedereen uit de Korrewegwijk en de Hoogte die zichzelf durft te laten zien voor een groot publiek. Het is spannend en inspirerend om mee te maken hoe er vanuit niets langzaam een complete voorstelling wordt geschapen. Samen met Iris zorg ik ervoor dat alle voorwaarden er zijn om dat te doen.”

Iris van Dijk
Iris van Dijk - productie

Iris werkte o.a. voor het Prinsentheater en voor o.a. de nieuwjaarsproducties van De Nieuwe Kolk en theaterfeuilleton Uut de Hoogte. Bij De Wijk De Wereld is ze verantwoordelijk voor de productie van de voorstelling in de Stadsschouwburg.

“Het is bij elk theaterproject weer bijzonder om te zien wat voor energie daarbij ontstaat. Wat het doet met de mensen, zowel de spelers als het publiek. Met name als professionals de handen ineenslaan met amateurs, of zelfs met mensen die nog nooit een stap op het podium hebben gezet een voorstelling gaan maken. Iedereen heeft wel een verhaal te vertellen, ook al weten ze dat niet altijd van tevoren, en het theater is daar uiteraard een prachtige plek voor. Dat is zo mooi aan dit project, dat de schouwburg een tijdelijk thuis wordt voor een heleboel verschillende mensen met hun eigen verhalen, die een bijzonder podium krijgen om dat te vertellen. Als productiemedewerker van De Wijk de Wereld ben ik trots om te mogen regelen dat dit voor iedereen mogelijk wordt gemaakt.”

Elly Jonker
Elly Jonker - zakelijk leider

Sinds 26 jaar werkzaam in de culturele sector. Eerst als zelfstandig productieleider van festivals en theatervoorstellingen en nu alweer 12 jaar bij De Oosterpoort & de Stadsschouwburg, eerst als hoofd marketing en sinds 2 jaar als adjunct-directeur.

De Oosterpoort & de Stadsschouwburg is er trots op, coproducent te zijn van dit prachtige project. In eerste instantie met als doel om de drempel van de Stadsschouwburg te verlagen, maar gaandeweg het project zagen we ook de grote maatschappelijke waarde.