Ontmoet Janneke en de Ramaya’s!

Ontmoet Janneke en de Ramaya’s!

nieuws

Terug van lang weggeweest: Janneke en de Ramaya’s

In de jaren zeventig kregen ze vier jaar lang de voetjes van de vloer op bruiloften en partijen. Tot ze er wegens omstandigheden mee moesten stoppen. Vorig jaar, veertig jaar later, kwamen ze elkaar weer tegen in de kringloopwinkel en besloten ze weer samen te spelen. Janneke en de Ramaya’s zijn wat ouder en grijzer geworden. Drummer Joost Menkema is zijn baard en lange haren uit de jaren zeventig kwijt maar het spelen zijn ze nog niet verleerd. En Janneke zingt nog als vanouds. Van 21 t/m 23 november waren ze te zien in het theatercafé van Kielzog.

Stoere Fries
Janneke Bok zong al van jongs af aan. Het begon toen ze op haar dertiende inviel als zangeres bij een kunstfluiter, toen de zanger het had laten afweten. Ze zong ‘Rosen aus Tirol’ en dat viel in de smaak bij het publiek. Haar man Henk leerde ze kennen op een bijeenkomst van geheelonthouders in Friesland. ‘Die stoere Fries is van mij’, dacht ze en eind dit jaar zijn ze 55 jaar getrouwd. Henk speelde accordeon en ze besloten samen een band op te richten. Via een aangetrouwde neef leerden ze Joost Menkema, de drummer, kennen. Hij bedacht de naam Janneke en de Ramaya’s. Van 1976 tot 1980 speelden ze Nederlandstalige muziek, vooral nummers van Corrie en de Rekels. Na die tijd speelden ze niet meer samen maar Joost drumde nog wel voor andere bands. Met de bands Anja en de Eko’s en Blue Formation staat hij zelfs in het Groningse Poparchief.

Parelsnoer
Achter het huis van Henk en Janneke Bok in de Burgemeester Jonkerstraat staat een houten huisje, waarin het trio repeteert. Aan de wand hangen platenhoezen van Corrie en de Rekels en de Four Talk en een oude foto van henzelf uit de jaren zeventig. Op de repetitie zingen ze ‘Ik ruil jou nooit meer voor een ander.’ Het spelen gaat ze nog prima af, zelfs na een pauze van veertig jaar. Henk speelt nog steeds op zijn oude accordeon. Het instrument gaat al zestig jaar mee maar ziet er nog als nieuw uit. Drie van de zes kinderen zitten ook in de muziek. Tot voor kort hadden ze hun ouders nog nooit horen spelen. In december wil de oudste zoon samen met zijn ouders een nummer spelen op hun 55-jarig huwelijksfeest in ’t Spinnenweb: ‘Het Parelsnoer’ van de Zangeres zonder Naam. Janneke heeft er zin in. “Laat die optredens maar komen!”, zegt ze. “Dat is toch veel beter dan achter de geraniums zitten?”

Interview: Tim Smid / Foto: Reyer Boxem.

Dit artikel hoort bij het project:

DWDW Sappemeer

Sappemeer komt tot leven in de vorm van toneel, muziek, dans en alles daartussenin. Door gouwe ouwe kroegverhalen, dansende handen en een klinkend kijkje in de keuken van St. Jozef, ontmoet je jonge en oudere Sappemeerders, die zoals elk mens net een beetje ‘aans’ zijn.

Verder lezen
DWDW Sappemeer
Sappemeer

Meer in deze categorie nieuws

Nieuwsoverzicht